étel: Mártogatós receptek: Guacamole / Avokádó krém - Salsa - Dip

Szeretettel köszöntelek a Palacsinta Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 355 fő
  • Képek - 189 db
  • Videók - 215 db
  • Blogbejegyzések - 142 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 14 db

Üdvözlettel,

Palacsinta Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Palacsinta Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 355 fő
  • Képek - 189 db
  • Videók - 215 db
  • Blogbejegyzések - 142 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 14 db

Üdvözlettel,

Palacsinta Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Palacsinta Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 355 fő
  • Képek - 189 db
  • Videók - 215 db
  • Blogbejegyzések - 142 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 14 db

Üdvözlettel,

Palacsinta Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Palacsinta Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 355 fő
  • Képek - 189 db
  • Videók - 215 db
  • Blogbejegyzések - 142 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 14 db

Üdvözlettel,

Palacsinta Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.



Mártogatós receptek


Guacamole / Avokádó krém (4-6 adag)

Hozzávalók:
1 érett, tisztított avokádó
1/8 teáskanál cayenni bors
1/2 gerezd fokhagyma zúzva
1 evőkanál limette (zöld citrom vagy lime) leve
1 evőkanál zúzott paradicsom vagy paradicsom krém
1/2 csésze apróra vágott hagyma
só, bors

Törjük vagy turmixoljuk össze az avokadót, adjuk hozzá a többi hozzávalót és alaposan keverjük össze.
Tortilla chips-szel vagy húsételekkel, kiegészítőként tálaljuk.

Salsa alaprecept

Hozzávalók:
3-4 hámozott, nagyon apróra vágott paradicsom,
5-6 chilipaprika felaprózva,
1 fej reszelt vöröshagyma,
2 gerezd zúzott fokhagyma,
fél citrom kifacsart leve,
só,
bors,
friss koriander apróra vágva.

Az összes hozzávalót jó alaposan keverjük el, hagyjuk egy kicsit állni.
A tortillachipset ebbe mártogathatjuk.

Chili mártás mexikói módra

Hozzávalók:
6 csípős, hegyes száraz piros paprika,
6 nagy kimagozott paradicsom,
2 fej hagyma apróra vágva,
6 gerezd fokhagyma,
1 mokkáskanál szurokfű,
2 evőkanál finomra vágott petrezselyem zöldje,
bors,
só,
csipetnyi porcukor,
2 evőkanál salátaolaj,
1 evőkanál olívaolaj,
2 evőkanál borecet,
4 dl forró víz.

A kettévágott, csutkájától megszabadított paprikára öntsünk forró vizet és hagyjuk 1 napig állni. Másnap keverőgépben keverjük simára a paradicsommal, hagymákkal együtt. Öntsük a megforrósított salátaolajba, adjuk hozzá a szurokfüvet, petrezselymet, borsot, sót, cukrot és 0,5 dl-t a paprikás vízből.
Pároljuk, míg elforr róla a víz. Vegyük le a tűzről, keverjük bele az olívaolajat, ecetet. Hagyjuk kihűlni.

Diós-mandarinos dip.

A dip, vagyis mártogatós vagy egyszerűen "szósz" egy olyan étel, ami könnyen elkészíthető, különleges és mosogatni sem kell utána sokat. Társasági összejöveteleken az étkezéseket megelőzően kínálhatjuk, de lehet könnyű tízórai, vagy tartalmas része egy "önkiszolgálós" bulinak.
Az itt következő dip desszert is lehet, vagy uzsonna gyermekek zsúrján.

Hozzávalók:
4 dl tejföl,
2 mandarin,
20 dkg dióbél,
méz, citromfű,
citromhéjreszelék.
Mártogatni:
keksz,
babapiskóta,
alma,
körte,
banán, stb.

A diót darálja durvára, a meghámozott mandarinokat szedje gerezdekre, majd vágja apróra. A tejfölbe keverje bele a darált diót, majd mézzel és citromhéjreszelékkel ízesítse. Forgassa bele a dióbelet és a mandarindarabokat.  Citromfűvel díszítve tálalja, helyezze mellé a mártogatnivalókat.

Változat: A diós-mandarinos dipet grillezett hús mellé is adhatja, vagy sós keksszel is mártogathat belőle. Ebben az esetben a mézből csak nagyon keveset tegyen, a citromhéjreszeléket hagyja ki, viszont kevés sót és zúzott fokhagymát adjon hozzá. Díszítésül petrezselyem zöldjét használjon.

Francia dip.

Hozzávalók 5 személyre: 
2 dl tej, 
1 dl tejszín, 
2 dkg margarin, 
1 evőkanál liszt, 
2 evőkanál csípős (ha van, dijoni) mustár, 
1 evőkanál frissen reszelt torma, 
só,
cukor.

Előkészítése: A margarint habzásig forrósítom a liszttel, ezután felöntöm a
Tejjel, és a tejszínnel, majd kevergetve sűrűre főzöm. Elkészítése: Ha a mártás már nem forró, hozzáadom a mustárt, a tormát és a borsot, végül sóval-cukorral kellően pikánsra ízesítem. Sonkához, főtt kolbászhoz vagy sós kekszhez való.

Kaviáros citromfűdip.

Hozzávalók 5 személyre: 
1 kis doboz (5 dkg) kaviár, 
1 dl tejszín, 
1 dl félszáraz bor, 
3 szál zöldhagyma, 
1 teáskanál étkezési keményítő, 
3 levélke citromfű, 
só, 
törött fekete bors

Előkészítése: A hagymát tisztítás után vékony karikákra vágom, a citromfüvet egészen apróra metélem. A bort a keményítővel simára keverem, majd hozzáöntöm a tejszínt, és ízlés szerint fűszerezem. 

Elkészítése: A boros keveréket kis lábosba öntöm, és kevergetve felforralom, majd sűrűre főzöm. Ha kihűlt, a kaviár felét óvatosan belekeverem. Tálaláskor a megmaradt kaviárral feldíszítem. Bármilyen konzerv tengeri „herkentyű” belemártogatható, de nagyon finom ananász- vagy grapefruit-karikákkal.

Fokhagymás szilvadip.

Hozzávalók 5 személyre:
2 evőkanál szilvalekvár,
10 dkg aszalt szilva,
fél dl száraz bor,
2 gerezd fokhagyma,
ízlés szerint citromlé,
őrölt korionder,
só,
bors

Előkészítése: A megmosott aszalt szilvát előző nap annyi vízbe áztatom, amennyi jól ellepi. Másnap könnyedén kimagozható. A szilvát az áztatólével néhány percig forralom, majd kihűtöm. 

Elkészítése: Turmixgép poharába teszem a leszűrt szilvát, a szilvalekvárt, a fűszereket, majd ráöntöm a bort, a citromlevet, és néhány kanál szilvalevet. Pépesre turmixolom. Sült csirkemájat, v. sült pulykamájat, száraz húst, v. sonkacsíkokat mártogathatunk bele.

Rokfortdip.

Hozzávalók 5 személyre:
15 dkg érett, reszelt rokfort,
fél dl tejszín,
fél dl félszáraz fehérbor,
1 csokor snidling,
őrölt fehér bors

Elkészítése: A snidlinget nagyon apróra vágom. A sajtot és a tejszínt keverőtálba teszem, és a gőz fölött kissé megpuhítom (vagy mikrosütőben közepes teljesítményen fél percig melegítem). Habverővel kikeverem, közben fokozatosan hozzáöntöm a bort. Megborsozom, és ha szükséges, meg is sózom.  Kekszet vagy almaszeleteket jó belemártogatni.



*






 

Címkék: avokádó krém chips guacamole mártogatós recept salsa

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu