Szeretettel köszöntelek a Palacsinta Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Palacsinta Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Palacsinta Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Palacsinta Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Palacsinta Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Palacsinta Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Palacsinta Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Palacsinta Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Hozzávalók:
Palacsinta
2 tojás, 1 csésze liszt, 1 csésze tej, 1 teáskanál vaníliás cukor, 1
citrom reszelt héja, 1/3 csésze szódavíz, csipetnyi só, 1 csésze
napraforgóolaj, a sütéshez
Diótöltelék
1 csésze tejszín, 4 evőkanál rum, 100 g kristálycukor, 125 g őrölt dió,
125 g durvára darált dió, 50 g mazsola,1 púpozott evőkanál őrölt fahéj
Csokoládémártás
100 g félédes csokoládé, 3 tojássárgája, 1 evőkanál vaj, 1 csésze tej,
4 evőkanál kristálycukor, 1 teáskanál vaníliás cukor, 2 teáskanál
kakaópor, 3 evőkanál rum, 40 g vaj, a pirításhoz, porcukor
Elkészítés:
Egy 2 litetes tálban a tojást, tejet, vaníliás cukrot, citromhéjat,
csipetnyi sót elkeverjük egy habverővel. Hozzáadjuk a lisztet és
csomómentesre keverjük. Szódavízzel beállítjuk a tészta sűrűségét ( híg
tejfölhöz hasonlítson ). Fél órát pihentetjük a tésztát.
Egy kiolajozott kb. 200 mm átmérőjű palacsintasütőt felhevítünk, ebbe
1/3 csésze tésztát öntünk, és úgy forgatjuk a sütőt, hogy egyenletesen
bevonja a tészta. Körübelül 20 másodperc sütés után a palacsintát
megfordítjuk és ugyanannyi ideig sütjük a másik felét is. 8 db
palacsintát sütünk.
A töltelékhez először felforraljuk a tejszínt a cukorral, majd a
főzőkanállal kevergetve hozzátesszük a többi anyagot. Nagyon kis lángon
forraljuk 2-3 percig. Ha nagyon sűrű, öntsünk hozzá még egy kis
tejszínt. A nyolc palacsintára elosztjuk a tölteléket és henger alakúra
göngyöljük.
A csokoládémártáshoz egy félliteres lábasban a tejjel együtt vízgőzön,
gyenge tűzön felolvasztjuk a csokoládét. Levesszük a tűzről, habverővel
gyorsan belekeverjük a 3 tojássárgáját. Hozzáadjuk a cukrot,
vaníliáscukrot, kakaóport, vajat, rumot, és vízgőz felett kevergetve 5
percig melegítjük.
Levesszük a tűzről. Ha túl sűrű, és emiatt nem tudjuk önteni, tejjel hígítjuk.
A palacsintasütőben felmelegítünk 20 g vajat, majd belehelyezünk 4 db
feltekert töltött palacsintát és mindkét oldalukat világosbarnára
pirítjuk közepes lángon. Melegre tesszük a 4 db palacsintát, majd a
következő 4 palacsintát pirítjuk meg.
A palacsintákat meleg tálra, vagy tányérra helyezzük egymás mellé,
egyik felüket leöntjük forró csokoládémártással, a másik felüket
meghintjük porcukorral. Így szolgájuk fel a klasszikus Gundel
palacsintát.
Tanácsok:
Ha lángolva akarjuk tálalni, akkor a Gundel palacsintát háromszög
alakúra hajtjuk töltés után, majd szintén megpirítjuk. Sorban meleg
tálra helyezzük a forró palacsintákat, fél oldalukat leöntjük forró
csokoládészósszal, a másik oldalukat porcukorral hintjük meg. 6
evőkanál rumot felmelegítve ráöntünk a palacsintákra és az asztalnál
meggyújtjuk.
Gundfel Károly fiának, Gundel Imrének közlése szerint a klasszikus
Gundel palacsintát flambirozás nélkül szokták felszolgálni. Gundel
Károly azonban még néhány percre sütőbe tette a palacsintákat tálalás
előtt, hogy jól átpuhuljanak.
*
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
Balog Gábor: Sütemény cukrosoknak. c. könyvéből
Schobert Norbert Update Konyhája - Palacsinta
Ringlós-almás palacsinta
Almás palacsinta csokoládéöntettel.